Publicat in categoria EVENIMENT, STIRI

Iată un posibil titlu pentru un material care să fie dedicat unui segment de cultură și știință de care parcă tot mai mult și nepermis de des uităm. Nici măcar pandemia prin care cu toții am trecut nu pare să fi tras un semnal de alarmă al schimbării, al întoarcerii noastre spre adevăratele valori. Toată lumea pare grăbită să „își ia viața inapoi” adică să se întoarcă la momentul de unde a rămas înainte de pandemie. Se poate mult glossa pe această temă, dar ideea de a o aborda a venit dintr-o știre care merită toată atenția noastră odată ce am descoperit-o pentru că, iată, poate încet-încet mai avem o șansă.

Profesorul Emil Constantinescu, fostul președinte al României, a inițiat și conduce Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), organizat după modelul Institutului de Studii Avansate de la Princeton din 1930. Sunt multe astfel de institute în lume în prezent, scopul fiind acela de a promova diplomația culturală, excelența în educație, Institutul Levant fiind un Centru de Excelență al Academiei de Artă și Știință.

În 2011, profesorul Emil Constantinescu, ales preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, a iniţiat şi organizat primul program de studii superioare în domeniul diplomaţiei culturale din lume (licenţă, masterat şi doctorat) în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea din Siena, Italia, fondată în 1640 şi Universitatea Furtwangen, Germania.

Recent Insitutul Levant (numit așa pe scurt), la inițiativa profesorului Emil Constantinescu, a organizat conferința internațională cu tema „Cum va arăta lumea după pandemie?” în cadrul căreia oameni de știință, foști șefi de stat dar și reprezentanți ai mediului academic au dezbătut soluțiile pentru o dezvoltare durabilă. Profesorul Emil Constantinescu a avut o intervenție cu tema “Criza sanitară mondială – o şansa istorică pentru un nou proiect politic global”, cu accent pe responsabilitatea mediului academic. La această importantă manifestare internațională au participat personalități de marcă de la universități celebre din lume. Profesorul Emil Constantinescu a susținut o prelegere cu titlul „ O șansă istorică pentru un nou proiect global” din  care iată spicuim câteva idei importante: Mediul academic: antrenor și arbitru al jocului politic,  Cercetarea științifică și (in)corectitudinea politică, Criza sanitară mondială și măştile ei, Un nou model cultural într-un viitor marcat de dezvoltări haotice şi incertitudine, O examinare critică a proiectului globalizării în lungul drum către  solidaritatea mondială.

Vom reveni asupra acestei importante inițiative pentru că avem convingerea fermă că fără „Academia” și fără „Profesores” nu vom ajunge prea departe. Vom avea și un amplu dialog cu fostul președinte Constantinescu în viitorul apropiat, pentru că este foarte important să ne regăsim valorile fundamentale care pot fi perpetuate numai printr-o educație corespunzătoare și prin racordarea la predicatele marilor universități.

Mihaela Gorodcov

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt