Publicat in categoria INTERNATIONAL, STIRI, TEHNOLOGIE

„La steaua care-a răsărit/ e-o cale-atât de lungă/că mii de ani i-au trebuit/luminii să ajungă”, spunea marele nostru poet Mihail Eminescu în binecunoscuta poezie „La Steaua”.

Cum de știa poetul aceste fenomene, este una dintre întrebările importante pentru noi, epigonii, dar lucrurile chiar așa stau. Iată o descoperire foarte interesantă de data recentă ne arată un disc minunat, numit Discul Lupului/„The Wolf Disk” care se rotește cu viteza de 272 km/secundă, viteză similară cu cea a Caii Lactee.

Descoperirea a fost făcută de către rețeaua de telescoape din Atacama (Chile) numită Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) care a pus în evidență o galaxie care se rotește și care aparține în timpul nostru terestru momentului când Universul nostru era doar 10% din cât este astăzi. Această descoperire de fapt este formidabilă pentru că aduce cu totul alte observații față de cele știute deja despre modul în care se formează galaxiile.

Profesorul Marcel Neeleman de la Institutul Max Plank din Heidelberg, salutând importanța acestei descoperiri, spune că acum, avem fără dubii certitudinea că aceste galaxii s-au format cam la 1,5 miliarde de ani dupa Big Bang.

Astfel, astrofizicieni din toată lumea au acum date importante pentru a înțelege modul în care galaxiile s-au format, cum au fuzionat, și, mai ales cum au evoluat. Observarea acestei galaxii s-a reușit datorită miscării gazelor și prafului după lungimile de undă ale undelor radio recepționate, coroborând inclusiv datele de la telescopul Hubble și de la alte observatoare astronomice și sonde spațiale. În mod cert, a spus profesorul Neeleman, galaxiile timpurii rotative nu sunt atât de rare cum astrofizicienii și-au imaginat și că, acolo, în timp și spațiu mai sunt cu siguranță și altele.

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt