Publicat in categoria SOCIAL, STIRI

După aflarea la Bucureşti a verdictului dat la Bruxelles de CEDO, au început să curgă reacţiile la această decizie.

Iată ce spune chiar Laura Codruţa Kovesi: “Această decizie a CEDO clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”, a spus Laura Codruța Kovesi, pentru Biziday.

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader este de părere că:

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii. CCR a luat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Ministrul nu are drept de sesizare a CCR, acest drept il are presedintele, o au preşedintii Camerei Deputatilor si a Senatului, sau Guvernul. CCR a dat o decizie și preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR – ea se executa” a explicat Tudorel Toader pentru BZI LIVE.

Dacian Cioloș a izbucnit după decizia CEDO în cazul Kovesi şi a spus că „Fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, trebuie să plătească’

“Nu mă pot bucura când statul român pierde procese la CEDO, cum s-a întâmplat azi în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi. Însă în spatele statului român, în acest caz, sunt nişte politicieni iresponsabili, identificabili, cu nume şi cu funcţii. Cei din fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, au dus România în acest punct jenant. Trebuie să-i ştie toată lumea, iar în final să plătească pentru încercarea de a subjuga Justiţia, timp de aproape patru ani, prin toate mijloacele, multe ilegale. Aceşti oameni au fost iresponsabili în funcţii publice, iar acest lucru l-am reclamat în toţi anii din urmă. De la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor până la cheltuieli nejustificate ale banilor publici. Acestea nu sunt simple greşeli de guvernare, ci ticăloşii premeditate cu consecinţe grave asupra României”, a arătat preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European într-o postare pe Facebook.

Cel mai neimplicat în decizia CEDO este preşedintele Curţii Constituţionale Române, Valer Dorneanu.

“Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (…) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație”, a spus Dorneanu, citat de Hotnews.ro

Foto: Wikipedia

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt