Publicat in categoria INTERNATIONAL, STIRI, TEHNOLOGIE

Reacție fără precedent a conducerii Laserului de la Măgurele, la decizia partenerilor europeni de-a continua proiectul doar Cehia și Ungaria, fără componenta din România. Managementul proiectului de la Măgurele condus de fizicianul Nicolae Zamfir acuză de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC) – fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria.

Managementul proiectului din România spune că “a pretinde că ELI-ERIC, fără ELI-NP, prezintă aceleași calități, performanțe și potențial este lipsit de temei și nu corespunde realității științifice și tehnice”.

  • Amintim că ELI Delivery Consortium a anunţat pe 14 mai că infrastructurile de cercetare din Ungaria și Cehia – care au primit în 2012 alături de România finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) – au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).
  • ELI Delivery Consortium este formată din Franța, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, România și Marea Britanie.

Conducerea pilonului din România cere oficial ca “aplicația pentru Faza 2 [transformarea ELI în ERIC] să fie retrasă și să fie redepusă cu toți cei trei piloni ca membri fondatori”.

“Suntem pregătiți, așa cum am subliniat constant, să participăm la ELI-ERIC și, de asemenea, să îl găzduim, așa cum a fost stabilit în decembrie 2018 de către Comisarul European pentru Cercetare Moedas împreună cu miniștri Cercetării din Cehia, Ungaria și România”, spune conducerea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, care este pilonul din România al proiectului paneuropean ELI.

“Aplicarea pentru faza a doua fără ELI-NP este în primul rând complet nejustificată, atât legal cât și etic și afectează puternic interesele României”, se mai arată în luarea de poziție.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt