Publicat in categoria STIRI, TEHNOLOGIE

Ne apropiem cu pași grăbiți de decada pe care tocmai am început-o. Am trecut pe scurt în revistă, începând din anul 1995, mergând din 5 în 5 ani, cele mai importante lansări și invenții în tehnologie văzute în oglindă cu filmele care au avut cele mai mai încasări. Este foarte interesant să remarcăm faptul că, pe măsură ce tehnologia, rețelele de socializare, smart orice, au pus stăpânire pe viețile noastre lumea de toate vârstele a avut nevoie tot mai mare de povești, dovada reprezentând-o  filmele cu un uriaș box office sau de filme de scie-fi.

Dar, să revenim la incursiunea noastră și să continuăm cu anul 2011. Un an marcat de un eveniment tragic cumva așteptat, dar complet nedorit. Pe data de 5 octombrie, cu o zi înainte de lansarea iPhone 4S (primul iPhone cu Siri) Steve Jobs a decedat, după ce, cu 6 săptâmâni înainte demisionase predând frâiele corporației lui Tim Cook (COO) care devine astfel CEO. Meg Whitman devine CEO la HP la un an după ce pierduse cursa în candidatura pentru postul de Guvernator al Statului California, și, tot o femeie, Ginny Rometty, devine CEO al IBM, job din care s-a retras după 8 ani. Twitter „intră cumva în politică” și este platforma de comunicare pentru Primăvara Arabă, și….iată că apar și zorii unei noi economii, bazată pe conceptul de sharing: se lansează Uber! Filmele anului au fost Harry Potter and the Deadly Hallows, partea a doua, Transformers: Dark of the Moon și Pirații din Caraibe: Pe valuri ciudate (On stranger tides).

Anul 2012, în pofida….profețiilor, nu a adus produse sau lansări foarte spectaculoase în afară de Google Glass. A fost parcă un an de repoziționări pe piață, Facebook achiziționează Instagram cu suma de aproape un miliard de dolari și cu niște urmări interesante pentru ceea ce s-a considerat că a fost cea mai mare listare al bursă din domeniul tehnologiei, iar Marissa Mayer pleacă de la Google unde ocupa poziția de vicepreședinte la Yahoo ca CEO. Pare cumva că, încet-încet, femeile ocupă posturi importante în high tech! Iar filmele cu cele mai mari încasări au fost: The Avengers, Skyfall (un film cu James Bond și al treilea în care joacă Daniel Craig) și The Dark Knight Rises.

Anul următor, 2013, a fost unul cam ciudat, cu mișcări care au ridicat sprâncene de mirare, dar și cu scandaluri pe măsură. Comentată îndelung la vremea ei, achiziția Nokia de către Microsoft pentru suma de 7,2 miliarde de dolari, a avut ca motivație evidentă, intrarea în lumea comunicațiilor a gigantului IT pentru implentarea sistemului de operare Windows Phone. Scandalul anului și al deceniului a fost devoalarea de către Edward Snwoden a unei cantități uriașe de documente confidențiale ale NSA, National Security Agency, despre supravegherea în masă a comunicațiilor mobile. Tot în 2013 Twitter este listat la bursă, iar jocurile lansate, Xbox One (Microsoft) și Playstation 4 (Sony) aduc încasări imense. În sfârșit, filmele Frozen, Iron Man 3 și Despicable Me 2, fac box office-ul.

Războiul cu armata nevăzută continuă în 2014. Hackerii atacă Sony Pictures dezvăluind detalii despre filmele care urmau să fie lansate, emailuri ale executivilor inclusiv cele cu bârfe și lucruri mai puțin ortodoxe despre celebritățile de la Hollywood, pe scurt, este scandalul anului. Steve Ballmer se retrage de la cârma Microsoft după 14 ani, locul său fiind luat de Satya Nadela. Facebook achiziționează WhatsApp cu 19 miliarde de dolari, iar Apple lansează produsele din clasa „wearable” și anume Apple Watch. Filmele de succes vorbesc mai mult despre science – fiction și sunt destul de dure: Transformers: Age of Extinction, The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Bătălia celor 5 armate) și Gardienii Galaxiei. Se schimbă în mod evident starea de spirit și parcă lucrurile încep să se radicalizeze.

Anul 2015 marchează o foarte interesantă turnură în abordarea tehnologiei. Elon Musk devine tot mai vizibil în media. Lansează primul model Tesla electric SUV cu ușile ca niște aripi de vultur, iar dronele încep să decoleze. Amazon a inclus-o pe Alexa pentru toți clienții care cumpărau Echo smart speaker, se vorbește tot mai mult despre Inteligența Artificală ca parte din viețile noastre, iar filmele sunt simptomatice: Războiul Stelelor episodul 7: Trezirea Forței, Jurassic World și Furious 7. Lumea pare tot mai grăbită, viteza este caracteristica inclusiv a vieții cotidiene.

Iată așadar o perioadă foarte interesantă. Achiziții uriașe, scandaluri imense și un nou model economic își face simțită prezența. Uber, AirBnb, dar și altele vorbesc despre ceva nou, atacând astfel piețele tradiționale de transport și de ospitalitate.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt