Publicat in categoria ECONOMIE, SOCIAL, STIRI, TURISM

Localitatea Peştişani, judeţul Gorj, a fost atestată drept staţiune turistică de interes local, conform deciziei Guvernului României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, anunţă ANTREC România.

Alături de Peştişani, având în vedere potenţialul turistic cât şi resursele culturale, peisagistice şi antropice, au mai primit statut de staţiuni turistice de interes local: Tăuții Măgherăuș (jud. Maramureș), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Jucu (jud. Cluj).

Conform aceleaşi decizii au primit statutul de staţiuni de interes naţional, localităţile:
Tășnad (jud. Satu Mare), Lacu Sărat (jud. Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin).

Conform comunicatului Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pe termen lung și mediu, atestarea localităților mai sus menționate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creşterea numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

De asemenea, avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii a rezidenţilor acestor zone.

Totodată, pentru a sprijini dezvoltarea localităților care au potențial turistic ridicat și dispun de resurse turistice, dar sunt situate în zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a stațiunilor turistice prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008, în sensul permiterii sistemelor individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare.

Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.

Reamintim că satul Hobiţa în care s-a născut inegalabilul Constantin Brâncuși face parte din comuna Peştişani, județul Gorj.

Foto: ANTREC România, Jurnalişti străini în faţa casei lui Brâncuşi

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt