Publicat in categoria INTERNATIONAL, SANATATE, SOCIAL, STIRI

Ziua Internațională a Asistentului medical care se sărbătoreşte pe 12 mai se desfășoară în acest an sub tema “Profesia de asistent medical – O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă“. Deși mulți oameni consideră că cei mai importanți oameni din sistemul de sănătate sunt medicii, s-a dovedit de-a lungul timpului că asistenții medicali joacă un rol cheie în toate instituțiile noastre medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților, consemnează stiri.tvr.ro.

Anul acesta este unul special, plin de semnificații. 2020 a fost desemnat Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sunt sărbătoriți 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi sunt marcați 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

Preşedinta Consiliului Internaţional al Asistenţilor (ICN), Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului. Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai).

Cum a apărut sărbătoarea?

În 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A.,l-a contactat pe Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea “Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptată în acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți abia din 12 mai din 1965.

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților. În fiecare an de atunci, ICN pregătește și distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt