Publicat in categoria POLITIC, SOCIAL, STIRI

Senatorii se întrunesc în şedinţă , de la ora 14, cu un singur proiect pe ordinea de zi: Autonomia Ținutului Secuiesc.

„Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc!”, a anunțat, într-o postare pe Facebook, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Aflat în vizită la Dragomireşti, jud Dâmboviţa, premierul Ludovic Orban a explicat că „ Președintele PSD și al Camerei Deputaților în loc să facă conferință de presă în care să lanseze ameninţări la adresa mea ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi din plen, astfel ca să fie respins. Existau avize negative în comisii, nu exista niciun impediment să fie respins.”. Senatorii PNL vor vota împotriva proiectului care excede cadrul legislativ și “atrag atenția celor doi președinți ai Camerelor să urmărească atent procesul legislativ., a precizat Ludovic Orban.

Reamintim că, proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților, marţi după-amiază. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut, care va avea şi un preşedinte.

Legea a fost subiect de dispute politice miercuri dimineață, după ce proiectul a fost adoptat tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaților. Adoptarea tacită presupune că legea nu a ajuns pe ordinea de zi, pentru a putea fi adoptată sau respinsă, și trece de prima cameră a Parlamentului fără să fie votată de deputați. Senatul este cameră decizională, iar partidele parlamentare anunță că vor respinge proiectul inițiat de trei parlamentari UDMR.

Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt