Publicat in categoria ECONOMIE, SOCIAL, STIRI

Agenţia France Presse scrie despre „căpşunarii” din România pe care îi descrie ca fiind „oamenii pentru care Europa să luptă” în aceste săptămâni.

 În materialul publicat de AFP, citat de Radio Televiziunea Belgiană, se aminteşte că diaspora romana numărî in jur de 4 milioane de oameni, dar că Europa se mobilizează pentru cei mai puţin calificaţi.

“Diaspora română are în jur de 4 milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv mulţi oameni în IT, medici şi alţi absolvenţi, dar autorităţile din Europa de Vest se mobilizează pentru lucrătorii mai putin calificaţi.

În ciuda interdicţiilor de calatorie în vigoare de pe continent, zeci de zboruri speciale de tip charter au fost organizate pentru transportul forţei de muncă din România şi salvarea culturilor de sparanghel şi căpşuni germane sau britanice”, a comentat sursa citată.

Totodată, AFP mai notează că românii plecaţi la muncă în străinătate nu au o imagine tocmai bună în ţara natală. Chiar şi asa, rolul lor în economie este vital.

“Uneori batjocoriţi în tara lor, unde sunt catalogaţi generic ca fiind ‘căpşunari’ (AFP a scris acest termen în limba română – n.red.), emigranţii reprezintă o sursa esenţială de transferuri de bani. Anul trecut au trimis familiilor lor 7,2 miliarde de dolari (6,6 miliarde de euro), cu aproape o treime mai mult decât investiţiile străine atrase direct de România”, a mai relatat AFP.

Totodata, AFP mai noteaza că apariţia muncitorilor sezonieri se datorează deciziilor proaste luate de factorii politici în ultimii 30 de ani.

Jurnaliştii de la AFP au fost prezenţi joi pe aeroportul din Otopeni, unde a plecat un nou avion charter cu muncitori spre Marea Britanie.

Conform site-urilor care recrutează muncitori pentru agricultura germană, lucrătorii sezoneri sunt plătiţi cu 9,35 euro pe oră, ceea ce ar putea duce la un venit de 1.300 euro pe lună. Asta în condiţiile în care salariul mediu net din România este de 660 de euro pe lună, adaugă sursa citată.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt