Publicat in categoria CULTURĂ, DIVERTISMENT, INTERNATIONAL, SOCIAL, STIRI

 

Unul dintre domeniile aflate în mare suferință din cauza pandemiei de Coronavirus, este cu siguranță și cel al teatrelor, al spectacolelor în general.

Nimeni nu știe când și cum sălile de spectacole vor fi din nou pline, showurile mari cu mii de oameni vor prinde iarăși viață, dacă și când se vor diminua restricțiile. Până atunci, această industrie este în mare suferință. Și, pentru moment, întrebarea care se pune peste tot în lume, este: pot spectacolele online să salveze teatrele și actorii?

 

O producție  britanică recentă cu spectacolul “Furtuna” a fost o surpriză de proporții, pentru ca s-a realizat pe Zoom, actorii, deși în izolare, au fost costumați, făcându-și rolurile în decoruri digitale, iar audiența s-a conectat să urmărească această montare. Costul biletului a fost de 20 de Lire Sterline, adica 25 de euro, iar succesul a fost imens. După cum se știe, pe Zoom pot intra în videoconferință decât maxim 100 de persoane simultan, dar, se pare că inițiativa a avut un mare impact.

 

O companie teatrală din Oxford, Creation Theater, este cunoscută pentru montările sale în spații neconvenționale și pasionații de teatru s-ar fi așteptat ca această montare să îi aparțină. Ei bine, gheața, dacă putem spune așa, a spart-o o companie din Irlanda de Nord, Big Telly Theatre care a avut curajul să încerce și până acum a dat 17 spectacole cu Furtuna în aprilie și mai care au fost integral vândute. Pentru producătorul acestui spectacol care deschide totuși un alt drum, succesul demonstrează că oamenii nu și-au pierdut apetitul pentru teatru, că se pot folosi mijloace noi de a ajunge la public și că poți chiar monetiza acest proiect, oamenii, chiar în condițiile date de insecuritate financiară și de angoasele generate de pandemie, sunt totuși gata  să plăteacă pentru un alt fel de teatru de pe canapeaua din living.

 

De altfel, Marea Britanie este faimoasă pentru activitățile ei artistice și teatrale, onorându-l pe Marele Will! Efectele acestei pandemii asupra domeniului artistic, fie acesta teatral, muzical sau orice altă formă de expresie vizuală, a fost devastator. Dar și pentru stat a fost la fel. Această industrie contribuia la economia britanică cu 5,4 miliarde de lire sterline pe an, o sumă considerabilă! Deocamdată nu se știe când și cum se vor redeschide teatrele. La noi se vorbește despre spectacole în aer liber de la un moment dat, sau despre concerte drive-in, pentru acestea din urmă, deocamdată negăsindu-se soluții tehnice.

 

Pentru moment, creativitatea este de bază alături de tehnologie. Sunt totuşi și avantaje oferite de platforme precum Zoom: independența geografică, accesibilitate și un preț mai scăzut față de teatrele clasice. Este deci o oportunitate de a lărgi mult audiența, mai ales pentru un domeniu acuzat de multe ori de elitism.

 

Iată de pildă, Andrew Lloyd Weber a lansat de curând un canal de Youtube sub numele „The Show must go on” unde pasionații pot să vadă toate muzicalurile sale. Dar și alte mari instituții de artă și spectacole, Metropolitan Opera, de pildă și multe altele, oferă acum unele gratis, spectacole on line.

 

Răspunsul la întrebarea dacă mai avem nevoie de teatru este DA! Un da hotărât pentru ca teatrul a fost, este și va fi oglinda cetății, a noastră de fapt, făcându-ne să fim mai buni poate sau să ne regăsim pe noi înșine.

 

 

 

 

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt