Publicat in categoria STIRI, TEHNOLOGIE

Vom începe azi o miniserie de materiale care vor rememora 25 de istorie a domeniului IT&C care au marcat cel puțin o generație și care, în mod cert, au schimbat fața lumii în care trăim. Uneori, nici nu ne mai dăm seama cât de repede am evoluat și, mai ales, cum s-a îngustat timpul de trecere de la societatea industrială la cea digitală și, în mod cert, urmează …ei, vom vedea ce urmează!

Iată, pe scurt, anii 1995 – 2000. Și vom merge așa din 5 în 5 ani până în zilele noastre. Apoi….vom face doar presupuneri, încercând să întrevedem ce ne așteaptă în deceniul următor, sau măcar în următorii 5 ani.

Anul 1995:  Netscape Communications este primul browser care se listează la bursă, se înființează Yahoo, Amazon deschide librăria on-line, Microsoft lansează Windows 95 – considerat de mulți cel bun sistem de operare și Internet Explorer.  Jim Barksdale, CEO Netscape spune: „Internetul este tipografia erei tehnologice”. Iar filmele anului (după încasări) au fost Die Hard with a Vengeance, Toy story și Apollo 13.

Anul 1996: Motorola lansează faimosul model de telefon mobil StarTac cu clapetă, iar limbajul Java, versiunea 0.1  de la Sun Microsystems își face debutul în lume. Filmele anului au fost Indendence Day, Twister și Mission Impossible.

Anul 1997 începe în forță. Steve Jobs se întoarce la Apple, Deep Blue, de la IBM, îl învinge la șah pe Gary Kasparov, campionul mondial, iar cei care doreau să se joace, aveau un animal de companie virtual, pe Tamagotchi. Citatul anului, îi aparține firește lui Gary Kasparov: „Mi-am pierdut spiritual de luptător”. Iar filmele anului au fost și ele maxime pentru că au făcut istorie: Titanic, The Lost World: Jurassic Park și Man in Black.

Anul 1998 aduce iMAC-ul cu port USB și design revoluționar, Google lansează motorul de căutare, iar citatul anului îi aparține lui Steve Jobs la lansarea iMac-ului: „Acesta este computerul erei internet pentru noi ceilalți” ! Iar filmele anului sunt la fel de faimoase: Armageddon, Saving Private Ryan și Godzilla.

Anul 1999 – care ne apropia de noul secol și mileniu, a fost dominat de o problemă, care s-a dovedit ulterior doar un truc de comunicare, și anume problema anului 2000, Y2K, adică o spaimă apocaliptică de resetare a computerelor, ceea ce a prilejuit o întreagă nebunie de oferte ale producătorilor de software „compatibile anul 2000” și o frenezie de verificări și teste. 1 ianuarie 2000 a venit și a trecut fără să colapseze sistemul mondial și practic fără să se întâmple nimic. Tot în 1999 s-a lansat pe piață Blue Tooth și Napster care a dus la pirateria în masă a muzicii. Și filmele anului Star Wars Episode 1 – the Phantom Menace, The Sixth Sense și Toy Story 2.

Anul 2000 aduce schimbarea la Microsoft: Bill Gates predă frâiele corporației lui Steve Ballmer. Apoi, Bill Gates și-a îndreptat toată atenția spre fundația sa și a soției sale Melinda. Și, tot atunci s-a lansat PlayStation 2.  Tot atunci un prestigios analist a spus că retailul online este ultimul loc pentru un investitor! Iar astăzi? Ce să mai spunem?! Filmele anului au fost Gladiatorul, Misiune Imposibilă 2 și Cast Away.

Foto: Bill Gates și realizatorul de televiziune american Jay Leno în momentul lansării Windfows 1995

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt