Publicat in categoria CULTURĂ, SOCIAL, STIRI

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena, cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericeşti datorită promulgării Edictului de la Milano. Acesta, împreună cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de către împăratul Teodosie, sunt cauzele principale pentru toleranţa din cadrul Imperiului Roman, mai întâi la nivel teoretic, iar apoi la nivel constituţional.

Conform unei legende, în toamna anului 312, în timpul luptei cu Maxenţiu, Constantin cel Mare zăreşte pe cer o cruce strălucitoare deasupra soarelui care avea inscripţia: “in hoc signo vinces”, în traducere “prin acest semn vei birui.” În timpul nopţii, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii. Mântuitorul îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor pentru ca aceştia să fie protejaţi de focurile bătăliei.

Împărateasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, este cunoscută ca fiind o femeie extrem de credincioasă şi pioasă.

Legenda spune că în timpul unui pelerinaj, Elena a văzut nişte oameni ce duceau un decedat pe o colină unde se aflau trei cruci. Acei oameni apropiau trupul decedatului de fiecare cruce în parte, iar când decedatul a ajuns în dreptul ultimei cruci şi a atins-o, a înviat. Acesta ar fi modul prin care a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt