Publicat in categoria ÎNVĂȚĂMÂNT, STIRI

La 5 iunie îi sărbătorim pe cei care ne-au desluşit primele taine ale abecedarului căci este este Ziua Învăţătorului.

Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.

Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. A beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, scrie Agerpres.

Prima şcoală superioară românească şi-a început activitatea în august 1918, în localul de la ”Sf. Sava”, iar inaugurarea a fost marcată prin lansarea de Gheorghe Lazăr a cunoscutei ”Înştiinţări”, în care era expus un adevărat proiect de organizare a învăţământului românesc în patru trepte (”tagme”) de învăţături, de la prima, destinată începătorilor, care prevedea predarea unor cunoştinţe elementare de scris şi citit, elemente de religie, de gramatică şi de aritmetică, la cea de-a patra, destinată desăvârşirii studiilor tehnice pentru pregătirea inginerilor, pe de o parte, a juriştilor şi profesorilor, pe de alta, iar pentru cei care doreau să se facă preoţi, se preconiza un program aparte, cu ore de religie şi istoria religiei, potrivit sursei citate.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt