Publicat in categoria SOCIAL, STIRI

Pe data de 21 iunie (20 iunie pentru alte părți ale planetei) Soarele și Luna ne-au oferit un splendid spectacol celest printr-o eclipsă inelară de Soare care a coincis cu fenomenul de lună nouă și cu Solstițiul de Vară.

Practic din acest moment începe vara astronomică, vară pe care o așteptăm cu multă nerabdare cu toții. Pentru mulți locuitori ai planetei spectacolul oferit de această eclipsă  inelară de Soare a fost unul care a meritat din plin, mai ales pentru locuitorii din India unde aceasta a atins maximul. Pentru pasionații acestor observații astronomice, dar și pentru astronomii din întreaga lume, o astfel de eclipsă este prilej de cercetare, pentru că Universul nu încetează să ne uimească prin tot ceea ce are să ne dezvăluie.

Cei mai avantajați de această eclipsă au fost locuitorii care s-au aflat pe acea bandă de maxim care a cuprins regiunile din Africa de Vest, peninsula Arabiei și India, ceilalți, printre care ne numărăm și noi în zona Europei de Sud-Est au avut parte de o eclipsă parțială, dar și ea destul de spectaculoasă. Aceste eclipse inelare de Soare apar atunci când Luna trece între Pământ și Soare și nu este destul de apropiată de planeta noastră ca să „acopere” lumina  Soarelui lăsând astfel vizibil un inel ca de foc. Este un fenomen care se întâmplă cu a anumită periodicitate de un an sau doi și poate fi văzută în maximul ei doar pe o bandă destul de îngustă. Eclipsa aceasta a fost destul de scurtă durata maximă a întunericului fiind de 1 minut și 22 de secunde și a fost atins în Congo, iar în  India aproape de granița cu China durata ei a fost de 38 de secunde.

Ori de câte ori are loc o eclipsă de Soare natura reacționează foarte interesant. În primul rând animalele devin confuze pentru că deodată se întunecă și își pierd reperele. Fie se sperie, fie fug către grajduri cum fac vitele, fie chiar adorm cum este cazul pasărilor. Din păcate condițiile atmosferice nu au fost deloc generoase pentru observări, dar anul acesta Universul ne mai dă o șansă: următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe data de 14 decembrie și va avea vizibilitate maximă din America de Sud.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt