Publicat in categoria ECONOMIE, SOCIAL, STIRI

Introducerea sistemului de muncă flexibilă, Kurzarbeit (muncă scurtă), este pentru România absolut necesară, mai ales prin prisma faptului că perioada de acordare a indemnizației de șomaj tehnic suportată de stat se apropie de sfârșit – susţin investitorii germani și români membri ai Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK).

Pe 25 aprilie, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno Germane, a explicat în emisiunea ZF Live că Guvernul ar trebui să adopte modelul german de flexibilizare a muncii cunoscut drept Kurzarbeit, pe care l-a propus decidenţilor alături de alte măsuri de-a lungul timpului.

„Kurzarbeit ar însemna în traducere muncă scurtă. Noi am tradus prin muncă flexibilă. Modelul este din 1910. S-au trecut războaie cu el. Este o combinaţie între un contract de muncă redus ca volum, pentru că nu mai e atât de multă muncă, iar diferenţa este un fel de şomaj tehnic, în condiţiile actuale intervine statul şi plăteşte diferenţa”, a spus Anastasiu.

În 10 aprilie 2020 Comisia Europeană a propus generalizarea modelului german al privind programului redus de muncă Kurzarbeit, pentru a-i ajuta pe oameni să-și păstreze slujbele pe perioada pandemiei, scria Reuters, care citează un mesaj al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Potrivit modelului german Kurzarbeit, guvernul suportă o parte din salariile angajaților atunci când companiile reduc numărul orelor de lucru, astfel încât să prevină concedierile. Măsura a fost adoptată la începutul crizei de coronavirus, dar nu este nouă, ea fiind testată de Germania şi în timpul crizei din 2008.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt