Publicat in categoria ECONOMIE, POLITIC, SOCIAL, STIRI

După premierul Ludovic Orban şi ministrul finanţelor, Florin Cîțu, a făcut un bilanţ al activităţii. Esenţa declaraţiilor s-a axat pe realitatea că ”Ne-am împrumutat mai ieftin cu un punct procentual decât PSD, în aprilie 2019”.

 Este vorba despre suma de 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de – 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni. Iată şi pe ce s-au cheltuit banii:

  • Pe cheltuieli de personal în aprilie în valoare de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de luna martie. S-au făcut economii în special prin telemuncă.
  • Asistență socială, care include și pensiile, 11 miliarde lei. 70% din acești bani sunt doar pensiile. Au fost plătite la timp, chiar în avans în aprilie pentru anumite persoane.
  • Indemnizațiile pe perioada suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, acel șomaj tehnic. Plăți pentru șomaj tehnic – 312 milioane lei, șomaj normal – 61 milioane lei, în creștere cu 4 milioane față de martie. 96 milioane lei pentru indemnizațiile acordate pentru alți profesioniști, cei care aveau cabinete medicale stomatologice și alte activități.
  • S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei. Media până atunci era în jur de 100 milioane. În cele două luni, martie și aprilie, au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei.
  • La bunuri și servicii s-au plătit în plus 1 miliard de lei atât în martie cât și în aprilie pentru medicamente și medicamente pentru spitale.
  • Rambursare TVA, în aprilie şi martie, peste 6 miliarde lei.

Florin Cîţu a spus şi că încăsările din aprilie 2020 sunt mai mari de cât cele din aprilie 2019.

«  Asta nu înseamnă că situația este roz. Încasăm mai bine, dar în același timp au crescut cheltuielile, în special pe sănătate. Încasările sunt bune, dar trebuie să fie mult mai bune ca să nu avem probleme pe viitor. Ce au declarat companiile că au de plată este mai mare decât ne așteptam. Este clar că și în lunile următoare vom colecta. Reușim să colectăm mai mult dar nu ajunge. În acest moment lucrurile arată OK, dar încă nu am trecut peste hop. Să vedem dacă se epuizează plafonul IMM Invest și vedem dacă mărim plafonul.Astăzi vor fi discutate în comitetul interministerial măsurile pe care le-am văzut aseară pentru companii mari. Sper să fie aprobate joi în ședința de guvern. Sper să avem un plafon mai mare. “ a spus ministrul finanţelor.

În privinţa amânării ratelor la bănci, ministrul de finanţe a precizat că au fost acceptate 170.000 de cereri au fost acceptate, din 270.000 (dar sunt incluse și cererile pe care le au băncile care nu sunt legate de ordonanță).

« Majoritatea sunt pentru credite de consum. Programul merge bine. Nu este mare numărul sesizărilor. Le preluăm, le îndreptăm către BNR și Asociația Băncilor să vedem de ce, dacă a fost un abuz, dacă normele au fost aplicate cum trebuie. « , a precizat Florin Cîţu.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt