Publicat in categoria SANATATE, STIRI

Pentru a contracara știrile false despre pandemia de COVID-19 și, implicit, în dorința de a vedea scăzut și nu crescut numărul de infectați, Grupul de Comunicare Strategică s-a adresat Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Iar CNA a emis o recomandare cu instrucțiuni în data de 25 iunie. Iată, recomandările CNA:

“Art. 1 — (l) Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de servicii media audiovizuale, ca în cadrul emisiunilor informative și de dezbatere în care se abordează subiectul COVID-19, să asigure respectarea obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, respectiv:
a) rigoare și acuratețe în prezentarea și dezbaterea subiectului COVID-19, evitarea senzaționalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;
b) difuzarea de informații preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul COVID-19;
c) respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesąj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.
(2) Consiliul apreciază contribuția presei audiovizuale Ia combaterea pandemiei și solicită intensificarea măsurilor redacționale și editoriale ale radiodifuzorilor, în scopul de a: promova informațiile din surse bine documentate; consolida capacitatea cetățenilor de a recunoaște și de a reacționa Ia cazurile de dezinformare; comportamentele ilegale trebuie semnalate autorităților competente; asigura o dezbatere democratică, axată pe sfaturile oferite de profesioniștii din domeniul sănătății; contracara teoriile conspirației care pot pune în pericol sănătatea umană și prejudiciază coeziunea socială; respinge orice discurs ilegal de incitare Ia ură, cum ar fi susținerea că un anumit grup etnic sau religios este responsabil de răspândirea COVID-19.
Art. 2 — În scopul punerii în aplicare a dispozițiilor art. 1, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a lua măsurile redacționale și editoriale necesare, astfel încât să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Decizia C.N.A. nr. 220/201 1 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare, în special dispozițiile prevăzute la art. 64, 65, 66 și 73. “.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt