Publicat in categoria ECONOMIE, INTERNATIONAL, POLITIC, STIRI, TEHNOLOGIE

Președintele Trump a semnat extinderea ordonanței de urgență împotriva companiilor high-tech din China.

Această extensie a ordonanței care privește interzicerea operațiunilor companiei Huawei pe teritoriul Statelor Unite se extinde și pentru folosirea aplicațiilor Google, în general, dar și pentru cea recentă de urmărire a infectărilor cu Coronavirus. Practic, această extensie a ordonanței interzice companiilor americane să lucreze cu acele companii chineze care reprezintă un risc pentru siguranța națională, în această categorie intrând și producătorul de echipamente de telecomunicații ZTE. Ordonanța, numită “International Emergency Economic Power Act” a fost implementată în mai 2019, iar această prelungire cu adăugirile aferente sunt în vigoare până în mai 2021.

Google Mobile Services fac parte din platforma Android și sunt utilizate de marea majoritate a telefoanelor inteligente – mai puțin de Apple – Huawei utilizând open source Android care nu are aceste facilități.

Motivele care au determinat această extensie a ordonanței sunt legate de siguranța națională, Christopher Wrar, directorul FBI afirmând că Huawei poate utiliza tehnologia pentru spionaj pe teritoriul SUA, prin modificarea sau furtul de informații, toate aceste acuzații fiind negate vehement de către producătorul chinez.

De altminteri, există și voci care afirmă că Huawei este de fapt un pion în războiul economic dintre cele două state, președintele însuși afirmând că toate disputele se pot rezolva prin comerțul bilateral și un sistem de taxare echitabil. De asemenea, unii analiști au observat că „războiul” s-a încins mai mult atunci când Huawei începuse implementarea rețelelor 5G în SUA. Totuși, Departamentul de Comerț al SUA a decis să extindă licența de operare pentru Huawei, care expiră pe data de 15 mai, astfel încât producătorul chinez să își poată deservi clienții, dar într-un mod mult limitat mai ales pentru rețelele rurale pentru că numai prin această extensie de licență acestea pot fi întreținute și dezvoltate pentru a oferi servicii de calitate.

În timp ce toate acestea au loc pe teritoriul SUA, în Canada, este în continuare reținută Meng Wanzhou, Chief Financial Officer al Huawei pentru acuzația că ar fi încălcat sancțiunile împotriva Iranului încercând să vândă echipamente în această țară.

 

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt