Publicat in categoria INTERNATIONAL, POLITIC, STIRI

Sunt tot mai multe scandaluri care se adună la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen are parte de un mandat destul de greu. Mai mulți oficiali europeni și lideri din diferite state membre îi contestă tot mai mult modul în care conduce destinele UE, acuzând deschis pașii greșiți pe care i-a făcut, unii întrebându-se chiar dacă este totuşi persoana potrivită pentru această demnitate înaltă.

Fost ministru al apărării și o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, asupra Ursulei von der Leyen planează bănuiala că a obținut acest post datorită influenței în Europa a Germaniei, numai că, după cum se știe Doamna de Fier a Europei se află al finalul carierei politice.

Iată că, în acest moment Comisia Europeană este într-o oarecare fierbere generată de scurgerile de informații sensitive sau care nu trebuiau să ajungă publice, ceea ce a înfuriat-o peste măsură pe Ursula von der Leyen. S-a întâmplat luna trecută când detalii despre planul economic de repornire a economiilor UE a fost publicat de Bloomberg și Politico. Deja ancheta internă pare să arate către anumiți suspecți și dacă acuzațiile se dovedesc adevărate va urma desigur un proces. Mai mult decât atât se pare că aceste informații au ajuns și la anumite țări membre ceea ce ridică din nou suspiciuni majore în cadrul Comisiei Europene. Oricum, Comisia a fost acuzată că a răspuns greoi și cu mare întârziere și total ineficient la pandemie, țările membre practic luându-și soarta în mâini, închizând frontierele și încercând să rezolve pe plan national problemele legate de epidemie. Culmea este că Ursula von der Leyen a criticat aceste țări, acuzând liderii europeni că au acționat „egoist și unilateral”.

Pe de altă parte, un înalt oficial care și-a păstrat anonimatul a declarat că, de fapt, toată această situație, inclusiv investigația, nu face decât să semnaleze „paranoia tot mai accentuată” din cadrul echipei Ursulei von der Leyen. În fine, sunt voci care îi reproșează președintei comisiei că nu s-a adaptat la modul în care lucrurile funcționează la Bruxelles, și că nu este vorba în mod necesar de secrete, ci de faptul că Uniunea funcționează pe bază de consultări și colaborare cu toate țările membre. Ba chiar sunt voci care spun că ancheta de acum amintește de perioada McCarthy din anii 50 din Statele Unite, de vânătoarea de vinovați care să acopere de fapt greșelile și lipsa de viziune, fiind „un cocktail toxic de ipocrizie și McCarthysm”.

Și cum acest scandal nu era de ajuns, iată o nouă provocare: date sensibile despre 1200 de oficiali au fost expuse pe internet, inclusiv parole criptate, într-o scurgere masivă de date. Odată cu datele celor 1200 de oficiali, au fost expuse și conturile a peste 15 000 de consultanți și profesioniști externi, după cum a declarat Marcel Kolaja, Vicepreședintele Parlamentului European pentru politicile de IT pentru Politico. Acesta este o problemă uriașă și este în desfăşurare. Desigur că s-a încercat minimizarea incidentului, dar, este greu de crezut că un astfel de atac poate rămâne fără urmări.

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt