Publicat in categoria ADMINISTRATIE, STIRI

Consiliul Județean Ilfov a dezbatătut miercuri, în mod public, Strategia de Dezvoltare a județului Ilfov 2020-2030.

“Strategia de dezvoltare scoate la iveală o serie de proiecte care au fost stabilite în baza cercetării făcute de Banca Mondială, în baza discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, în baza discuţiilor purtate cu cetăţeni din Ilfov, scoate în evidenţă proiecte care depăşesc 800 de milioane de euro. Investiţiile în apă şi canal sper eu să pornească cât mai repede, documentul a plecat chiar astăzi, se află la Bruxelles şi e o aplicaţie de trei sute şi vreo şaizeci de milioane euro, eu cred că într-o lună-două vom primi undă verde de la Bruxelles şi vom da drumul la această mare investiţie”, a spus Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, la dezbaterea publică privind Strategia de dezvoltare a judeţului Ilfov 2020-2030.

El a afirmat că îşi doreşte ca în judeţ să existe o societate civilă foarte puternică, cetăţeni cu un spirit civic foarte dezvoltat, pentru că aceste elemente sunt dovada unei “societăţi democratice puternice”.

“Proiectul tehnic pentru Măgurele Science Park va fi finalizat în iulie, astfel încât în toamnă să putem să demarăm achiziţia pentru contractarea lucrărilor. Ne dorim ca de anul viitor, bineînţeles şi din perspectiva demarării programelor operaţionale post 2020, pentru perioada 2021 – 2027, să depunem spre finanţare proiectul respectiv şi să obţinem finanţare să-l punem în practică, astfel încât de anul viitor să începem execuţia lucrărilor”, a declarat Remus Trandafir, manager proiecte de dezvoltare la CJ Ilfov.

Pe de altă parte, el a spus că, în prezent, CJ Ilfov lucrează la un proiect care urmează a fi depus în vederea obţinerii finanţării nerambursabile pentru crearea unui sistem de management integrat al deşeurilor.

“Studiul de fezabilitate a fost realizat, urmând ca spre finalul acestui an, cel mai târziu la începutul anului viitor, să fie depus în vederea obţinerii finanţării nerambursabile”, a afirmat Remus Trandafir.

Lucia Varga, fost ministru al Mediului, în prezent consilierul preşedintelui CJ Ilfov pe probleme de mediu, a precizat că proiectul va fi realizat utilizând ultimele tehnologii şi răspunzând ultimelor cerinţe europene, fără impact negativ asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

“În acelaşi timp, va contribui la protejarea resurselor naturale, prin reciclarea a cel puţin jumătate din deşeurile generate de populaţia din Ilfov. Astfel, în anul 2030, peste 65% din cantitatea de deşeuri generată de cetăţeni va fi practic reciclată şi doar 10% va fi depozitată. Sunt prevăzute a fi realizate instalaţii de tratare mecanobiologică, digestie anaerobă, staţii de compostare de deşeuri verzi, staţie de sortare, centru de colectare cu aport voluntar şi un foarte mare accent va fi pus pe partea de colectare. Investiţiile vor fi realizate punându-se accent pe partea de reciclare şi vom utiliza bani europeni pentru realizarea acestui proiect”, a adăugat Lucia Varga.

Marcel Heroiu, expert dezvoltare urbană la Banca Mondială, a spus că regiunea Bucureşti-Ilfov generează un PIB mai mare decât cel al Bulgariei, Serbiei sau Croaţiei.

El a afirmat că Strategia de dezvoltare a judeţului Ilfov cuprinde o listă de proiecte realistă.

“În lista de proiecte prioritare veţi găsi o serie de proiecte menite să ajute la dezvoltarea pe termen mediu şi lung a judeţului Ilfov, a regiunii Bucureşti-Ilfov, dar în mod evident a ţării în ansamblu. Veţi găsi acolo investiţii propuse în infrastructură de business, crearea de parcuri industriale (…) veţi găsi, de asemenea, investiţii în domenii care ţin de viitor, dar şi de crearea unor baze pentru o creştere sustenabilă (…) se investeşte într-un pol de excelenţă în cercetare-dezvoltare (…) veţi găsi, de asemenea, propuneri pentru investiţii în capitalul uman”, a declarat Marcel Heroiu.

El a adăugat că la nivelul judeţului Ilfov se vor face în următorii ani investiţii în infrastructura majoră, de la centuri, la extinderea sistemului de metrou şi centre intermodale.

Investițiile prioritare ale județului, așa cum le-au identificat specialiștii Băncii Mondiale sunt:

1. Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei
2. Parcul Științific Măgurele (foto alăturată)
3. Parcuri industriale în Berceni – Popești-Leordeni, Brănești – Cernica, Buftea – Chitila
4. Campus universitar
5. Campus pentru învățământul dual Brănești, Buftea, Dragomirești-Vale
6. Smart County – digitalizarea serviciilor publice
7. Conexiuni A0 – dezvoltarea rețelei de drumuri de acces la autostradă
8. Rețea de parcări de transfer – park&ride – în Otopeni, Voluntari, Pantelimon, Jilava, Domnești
9. Energie geotermală pentru locuințe în Otopeni, Balotești, Moara-Vlăsiei, Snagov
10. Energie geotermală pentru turism Balnear – extinderea și modernizarea Institutului de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan”
11. Centura de fortificatii – reabilitarea celor mai importante forturi și baterii din judeș, precum Fortul 13 Jilava, Tunari, Stefănești
12. Arii naturale protejate – amenajare de trasee de drumeții, trasee de biciclete, zone de picnic, organizare de evenimente de pescuit sportiv, plimbări cu bărci de agrement

 

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030 este un document programatic, elaborat de experții Băncii Mondiale. Documentul arată care este viziunea asupra județului, obiectivele strategice și cele mai importante investiții publice care vor schimba fața județului.

Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov 2020-2030 se află în dezbatere publică până la finele lunii iunie.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt