Publicat in categoria POLITIC, SANATATE, STIRI

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că starea de urgenţă ar putea fi înlocuita, dupa 15 mai, cu o stare de alertă la nivel naţional. El a spus, miercuri seara, la Realitatea Plus, că scopul unui astfel de demers este de a proteja sănătatea publică.

“Da, ar putea veni o stare de alertă. Instituirea stării de alertă înseamnă că am putea prelua parte din deciziile din ordonanţele militare printr-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Starea de alerta este declarată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în baza unei sedinţe care este prezidată de premierul României.

Precizări despre modul de instaurare şi desfăşurare a stării de urgenţă a făcut şi Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale. În starea de alertă, cetățenii nu pot fi amendați, așa cum se întâmplă în timpul stării de urgență şi nu pot fi emise ordonanțe militare. De asemenea, ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24.

Fostul președinte al CCR a mai spus că pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar, totuși, nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare. „În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

Zegrean a mai spus că ar fi fost preferabilă varianta legii ordonanțelor militare în ce privește actuala stare de urgență, și că, dacă vor să mențină amenzile, va fi nevoie de o lege: „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”.

Starea de alertă este prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, scrie legestart.ro.

Conform, OUG 21, în localităţi, starea de alertă o declară primarul, cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor. Zonele afectate de pandemie, la fel ca cele afectate alteori de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă.

Conform ordonanței, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor articolului 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Art. 53 din Constituţia României se referă la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. Astfel, la punctul 1 se spune că Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Punctul 2 al articolului 53 prevede că restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt