Publicat in categoria SOCIAL, STIRI

Confuzia privind amenzile, indusă de decizia Curţii Constituţionale Române (CCR), continuă pentru că, orice lege trebuie citită într-o anumă „cheie”, cunoscută doar celor care au cunoştinţe juridice.

Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă, notează stirileprotv.ro.

De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Atenţie ! Neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.

Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.

Amenzile plătite deja nu mai pot fi contestate. Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 aprilie, trebuie deschis proces în instanţă, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Statul a dat, până acum, 310.000 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amenda. Poliţia poate da în continuare amenzi, până pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

Solicitat să lămurească problema, Augustin Zegrean, fost președinte CCR a spus : “Amenzile nu se anulează prin decizia Curţii constituţionale. Dacă au contestat, au fost care au contestat, vor avea şanse să fie anulate de justiţie. »

Asta ar duce la un colaps în instanţe. De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 120 milioane euro. Cele mai multe dintre ele, din 1 aprilie şi până acum, au fost date în baza acestei ordonanţe.

Referitor la ceea ce trebuie să facă Guvernul în urma deciziei CCR, Augustin Zegrean a precizat : “ Guvernul este obligat să pună de acord dispoziţiile din ordonanţa cu decizia Curţii constituţionale în 45 de zile. Celelalte legi cu amenzi rămân în vigoare”.

Asta înseamnă că poliţiştii ar putea da acum amenzile din legea veche, cele aplicate înainte de 1 aprilie care ajungeau la cel mult 5.000 de lei.

Aceeaşi ordonanţă de urgenţă le dădea mai multă putere poliţiştilor pe timpul stării de urgenţă. Puteau să confişte bunurile folosite în comiterea contravenţiei, puteau pune sigilii pe altele şi suspenda temporar unele activităţi, precizează stirileprotv.ro

 

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt