Publicat in categoria ECONOMIE, EVENIMENT, STIRI, TRANSPORTURI

În vreme de epidemieşi stare de urgenţă, se lucrează din plin pe 9 şantiere ale infrastructurii rutiere atât de necesară ţării şi niciun responsabil de proiect nu este la birou, ci pe teren, pentru a rezolva pe loc orice problemă care ar putea să afecteze mersul lucrărilor. Au fost câteva cereri de amânare, dar am făcut față situației. Nu am avut solicitări de decalaje de termene. Se lucrează în spații deschise, muncitorii s-au deplasat o singură dată la trei săptămâni, deci nu sunt probleme.”  a spus într-un interviu pentru HotNews Mariana Ioniţă, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Mariana Ioniţă a făcut şi o prezentare detaliată a stadiului lucrărilor:

AUTOSTRADA A10 SEBEŞ-TURDA: se doreşte închiderea proiectelor în 2020. Cât despre Lotul I de la A10, Mariana Ioniţă a spus că este nemulţumită de numărul muncitorilor şi că lotul I Sebeş-Turda nu se poate termina fără o mobilizare de 500 utilaje şi persoane. « Suntem cu plățile la zi către constructorul italian. Aș merge pe 60% că lucrările se vor termina anul acesta (Lotul 1). Mi-au promis că vor suplimenta numărul de muncitori în următoarea perioadă. Pentru lotul II, șansele aș spune să sunt aceleași pentru a termina. Vreau să fim în continuare cu plățile la zi.”, a spus Mariana Ioniţă.

AUTOSTRADA TRANSILVANIA A3 este cea mai dificilă problemă a directorului general al CNAIR de la preluarea funcţiei în februarie 2020.” Cea mai sensibilă problemă este pentru mine nodul de la Cheţani, jud. Mureş, apoi segmentul Lugoj-Deva. În cam trei luni trebuie să finalizăm nodul de la Chețani. În luna august aș vrea ca A3 să fie folosită. „Noi avem ca termen până luni, 4 mai, să avem o decizie clară. Discutam şi cu Astaldi (constructorul de pe A3 Iernut – Chețani) si cu Straco (care are o problema de insolvenţă) (n.r. constructorul de pe Cheșani – C. Turzii, inclusiv nodul Chețani). Nu se pune problema ca aceasta autostrada, Iernut-Chețani, sa nu fie data in trafic anul asta in august.

Tot pentru folosirea în trafic în 2020 este luată în calcul şi A3 BIHARIA- BORS.

CENTURA BACAU – PARTE DIN A7: Este realizată în proporţie de 50 %.

 La AUTOSTRADA A1 SIBIU-PITEŞTI care are 5 secţiuni este în lucru secţiunea I. Pe sectiunea 5 se va semna contractul pe data de 11 mai, s-au rezolvat contestaţiile.

« Am constatat ca sunt multe licitaţii în curs de derulare de mai bine de jumătate de an. Am intervenit la nivel de comisii, am adus oameni competenţi. Sunt foarte multe licitații, unele dintre ele desfășurându-se de mai mult de un an de zile. Mă rog la Dumnezeu să nu mai avem contestații, este dreptul lor, dar să nu facem doar de dragul de a contesta. E posibil ca luna mai să fie luna semnării celor 2 contracte pentru secţiunile 4 şi 5. Secțiunile 2 și 3: s-a închis evaluarea pe secțiunea 3 şi CNAIR o va trimite în luna iulie la validare. Analiza geo-tehnică este în desfășurare. Se fac foraje pe lotul II şi CNAIR vrea să lanseze procedura publică de achiziție pentru luna decembrie.

PROBLEME la loturile 2 şi 3 de pe A1 Sibiu- Piteşti 

Mariana Ioniţă a descris tipul de probleme întâmpinate în desfăşurarea lucrărilor pe A1 : « Lotul 2 si 3 sunt cele mai grele, acolo sunt şi studii geotehnice nefinalizate. Noi am ţinut legătura cu Jaspers, am reuşit să închidem evaluarea pe lotul 3. În iulie o vom trimite la validare. Au fost facute studii suplimentare geotehnice. S-au validat soluţiile şi acum avem liber la elaborarea documentaţiei de atribuire. Pe lotul 2 a fost o conferinţă cu Jaspers şi BEI-PASSA. Este în desfăşurare analiza geotehnică. Se fac foraje pe lotul 2. Este o analiză generală în locurile unde ne-au fost solicitate de Jaspers. Îmi doresc ca în decembrie să lansăm procedura de achiziţie pentru lotul 2. »

Menţionăm că Jaspers este este entitatea Comisiei Europene care expertizează proiectul de realizare a autostrăzii Pitești-Sibiu. Banca Europeană de Investiţii (BEI) este singura bancă deţinută doare de statele membre ale Uniunii Europene iar PASSA este serviciul de consultanţă al BEI.

Pentru AUTOSTRADA A3 COMARNIC – BRAȘOV CNAIR îşi doreşte finanţare de la bpnci internaţionale, iar pentru anumite pasaje să fie folosite fonduri europene, motiv pentru care CNAIR negociază un împrumut.

Ce spune Mariana Ioniţă: „Colegii de la Direcţia tehnică lucrează la documentaţia de atribuire de achiziție publică pentru proiectare și execuție a Centurii Comarnic – va fi autostradă cu descărcare în DN1. Pentru restul, de la Comarnic la Râşnov suntem obligaţi să facem achiziţie publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Acolo va fi un FIDIC Roșu. », a spus directorul general al CNAIR.

Precizăm că FIDIC Roşu este un tip de contract standard în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor, utilizate drept modele de referinţă pe plan internaţional.Trei dintre cele mai cunoscute modele standard sunt FIDIC „roşu”, FIDIC „galben” şi FIDIC „verde”, denumite astfel în funcţie de culoarea acordată coperţii documentului sub care au fost publicate.
FIDIC „roşu” este utilizat pentru lucrări în care proiectarea (aproape în intregime) este asigurată de către beneficiar.

Ce spune Mariana Ioniţă : « Vrem să facem un proiect finanţabil, bancabil, inclusiv cu fonduri europene. Se lucrează la documentație, am purtat discutii cu bancile, pentru ei analizele sunt primordiale (sociale și de mediu). Noi sperăm ca până la finalul lunii iulie să lansam achizitia publica pentru SF si PT. Se va organiza şi un comitet de supraveghere, unde vor fi membri de la toate ministerele.Vrem să evitam conflictele cu primăriile locale, sa recrutăm oameni de înalt profesionalism. Lucrăm îndeaproape cu Asociațiile Intercomunitare. Va fi un amestec de finanţare, discutam de împrumuturi, fonduri europene plus buget de stat. Tuneluri sau viaducte ar putea fi facute în Parteneriat Public Privat.”

AUTOSTRADA 8 din MOLDOVA este necesară pentru că zona Moldovei are un potenţial economic şi turistic foarte mare. « Pentru podul de la Ungheni există discuții cu cei de la Arii Protejate. Nu știu de ce a ajuns ca toată acea albie să fie arie protejată. Nu se va lansa nicio procedură până nu e gata discuţia cu Mediul.  Finanţarea studiilor se face din studii europene, vrem să corespundă cu directivele europene”, spune Mariana Ioniţă.

Lotul Iaşi-Tg Neamt e în curs de elaborare a documentaţiei SF si PT. Un studiu tehnic durează cam 4 ani, executia lucrarilor durează 2 ani. Dacă nu se face bine proiectarea, implementarea se poate duce şi la 10 ani. În decembrie 2020 trebuie să primim documentaţia şi proiectul tehnic pentru Tg Mureş – Tg Neamţ. Vom face o planificare strategică a proiectului deoarece tronsonul este unul din cele mai grele tronsoane de autostrada.

AUTOSTRADA A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani nu va fi drum expres, va fi drum la profil de autostradă. În privinţa « cocoaşei » de la Focşani, Mariana Ioniţă a discutat cu primarul oraşului care nu îşi doreşte ca autostrada să ajungă în oraş. «  L-am rugat să facem un proiect pentru viitor şi să permită atât dezvoltarea oraşului, cât şi traficul nostru. E PUG-ul în curs de aprobare, ne vom întâlni să discutăm. Traseul mai poate fi ajustat. A7 e proiectul meu de suflet. Suntem în procedura de achiziţie pt SF și Proiectul Tehnic pe ruta Paşcani-Suceava-Siret.

La A13 BRAȘOV – BACĂU, în săptămâna 4-8 mai se va semna contractul pentru SF și PT. A13 este foarte bine gândită, va fi ușor de implementat, se va lega foarte bine cu Sibiul. Mariana Ioniţă nu crede că va fi competiţie cu A8.

AUTOSTRADA NORDULUI (Satu Mare – Botoşani) este un proiect care nu există în Master Plan, dar pentru care s-a lansat licitaţie de studiu de fezabilitate în 2019.

Precizăm că Mariana Ioniţă a preluat în 26 februarie 2020 mandatul de director general al CNAIR pe o durată provizorie de 4 luni.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt