Publicat in categoria MEDIU, SANATATE, SOCIAL, STIRI

Guvernul a aprobat Memorandumul pentru iniţierea procedurilor necesare pentru accesarea fondurilor europene din Mecanismul pentru o tranziție echitabilă, a anunţat şefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

“Vorbim de 757 de milioane de euro alocate pentru România şi, prin acest memorandum adoptat în şedinţa de guvern, practic, încep negocierile cu oficialii Comisiei Europene pentru stabilirea mecanismului de accesare a acestor fonduri de care poate beneficia România în perioada următoare”, a afirmat Dancă, citat de Agerpres.

Memorandumul aprobat de Guvern a venit după ce ministrul mediului Costel Alexe a anunțat că România va semna declaraţia privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element-cheie în planul de redresare a Uniunii Europene după pandemia COVID-19.

Acesta este inclus în planul de investiţii pentru Planul ecologic european, prezentat de Comisia Europeană la începutul anului, și care are scopul de a mobiliza investiţii publice şi a contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene Potrivit executivului european, acest plan va duce la investiţii în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de euro.
Din acest plan, Mecanismul pentru o tranziţie echitabilă este un instrument-cheie bazat pe trei surse principale de finanţare – Fondul pentru o tranziție echitabilă, o schemă de finanțare la nivelul InvestEU și un mecanism de împrumut prin colaborare cu Banca Europeană de Investiții.

La momentul respectiv, surse europene au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că anvelopa financiară a Fondului pentru o tranziție echitabilă pentru România este de 757 milioane de euro pe durata a șapte ani, fiind a treia cea mai mare alocare la nivelul statelor membre, după Polonia (2 miliarde de euro) și Germania (877 de milioane de euro). Pe de altă parte, Mecanismul pentru o tranziţie echitabilă, în care este inclus și Fondul menționat, prevede că alocările bugetare din partea UE vor fi menite să atragă și să genereze investiții.
Astfel, potrivit estimărilor preliminare citate de Bloomberg, Polonia ar urma să fie principalul beneficiar al Mecanismului pentru o tranziţie justă, în condiţiile în care ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmează Germania, cu investiţii de 13,4 miliarde de euro și România cu 10,1 miliarde de euro.

Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabilește acțiunile menite să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt