Publicat in categoria INTERNATIONAL, POLITIC, STIRI

În mai 1968, generalul Charles de Gaulle, președintele Republicii Franceze, cobora pentru prima oară din avionul prezidenţial pe solul României.

Considerat politicianul francez cel mai influent din istoria Franţei, şi în 2020 populaţia îl menţionează deseori datorită reformelor făcute şi a independenţei pe care şi-o dorea pentru Franţa.

Iniţial, vizita în România trebuia să aibă loc în 1967, dar a fost amânată din cauza declanşării Războiului de Şase Zile, consemnează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Anterior, președintele francez mai făcuse două vizite în țările socialiste, la Moscova, în 1966, și la Varșovia, în 1967, însă căldura primirii populare din România l-a impresionat în mod deosebit, simpatia și entuziasmul românilor fiind explicabile prin tradiționalele legături româno-franceze, încă strânse în pofida restricțiilor impuse de regimul comunist român.

Charles de Gaulle era primul invitat oficial străin de marcă în România și, spre deosebire de predecesorul său, Gheorghe Gheorghiu-Dej, care avea un profil internațional șters, liderul comunist român Nicolae Ceaușescu a realizat că putea profita propagandistic de vizitele unor personalități internaționale, realizând un transfer implicit de popularitate și respectabilitate, în beneficiul propriei imagini, atât în plan intern cât și internațional.

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt