Publicat in categoria DIVERTISMENT, STIRI

Ultimii 5 ani ai primei decade a noului mileniu au schimbat în profunzime totul, aducând produse revoluționare și fundamental diferite față de cele cu care eram cumva obișnuiți.

Și, așa după cum se va vedea, deși lumea devine tot mai conectată și tot mai acaparată în rețelele sociale, cu atât filmele care s-au lansat și au avut încasări uriașe sunt mai mult povești, sci-fi și fantasy!

Deci, anul 2006 aduce Facebook în lume, trecând bariera universitară de la Harvard. NintendoWii are un imens succes vânzările depășind orice record, în marile dicționare, cum ar fi Webster, Google, alături de Xerox, devine verb, iar Julian Assange înființează WikiLeaks. Iar filmele sunt emblematice: Pirații din Caraibe: cufărul bărbatului mort, Codul Da Vinci și Epoca de gheață: topirea.

Anul 2007 aduce marea revoluție: Apple lansează iPhone plecând de la un produs care deja exista și schimbându-l pentru totdeauna. Netflix lansează streamingul video și Amazon vine pe piață cu primul dispozitiv Kindle. Cât despre filme, Pirații din Caraibe continua cu „La capătul lumii”, Harry Potter vine cu Order of Phoenix și, cum altfel, îl avem și pe Spider Man 3.

2008 face ajustările fine. Apple merge mai departe cu lansarea iTunes App Store, Google implementează sistemul de operare Android la modelele T – Mobile G1/ HTC Dream, competiția devide tot mai acerbă pe piața telefoanelor inteligente, Samsung dar și alți producători venind cu viteză din urmă. Iar filmele care fac încasări uriașe în box office sunt din nou Pirații din Caraibe și Cavalerul Negru, întră în top 3 Indiana Jones și Craniul de Cristal și, firește orientul fascinează: Kung Fu Panda este și el pe podium.

Un an mai târziu, în 2009, cineva sub pseudonimul Satoshi Nakamoto aduce pe piață Bitcoinul, care de atunci încoace, cu toate că au apărut și multe alte monede virtuale, rămâne o piatră de hotar și o alternativă la sistemele financiare clasice. Microsoft lansează Window 7, iar jocurile Minecraft și Plants vs Zombies sunt pe piață. Podiumul filmelor este dominat de Avatar, urmat de o nouă serie din Harry Potter (Half Blood Prince)  și de Epoca de gheață: apusul dinozaurilor.

Decada se încheie tot cu Apple care lansează iPad schimbând din nou fundamental o altă piață: cea a tabletelor. Julian Assange publică documente confidențiale de la Departamentul de Stat creând un scandal inimaginabil, Samsung lasează primul telefon 4G (LTE). Filmele din top 3 sunt din nou semnificative: Toy Story 3, Alice în Țara Minunilor și Harry Potter and the Deadly Hallow.

Se încheie astfel prima decadă a mileniului. Desigur că au fost mult mai multe evenimente și lansări, dar am ales un fir roșu dat de cele mai importante dintre ele. Extrem de interesant și parcă prefigurând cea de a doua decadă, sunt câteva produse care în mod evident, au schimbat lumea, datorită unui geniu vizionar care a fost Steve Jobs, a unor idei îndrăznețe ale unui student la Harvard, Mark Zuckerberg, dar și ale unor oameni curajoși pentru care imposibilul nu există. Și cu toate acestea, filmele acestei etape vorbesc despre nevoia inexorabilă de povești, de fantezie, de curaj, de idei provocatoare.

Mihaela Gorodcov

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt