Publicat in categoria POLITIC, SANATATE, SOCIAL, STIRI

Curtea Constituţională decide miercuri asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – urmează să adopte legea propusă de Guvernul Orban privind starea de alertă.

Rămâne de văzut însă sub ce formă va ieși legea  de la Cameră, pentru că proiectul, așa cum a ajuns de la Senat, are modificări substanţiale făcute de PSD.

Este un moment crucial pentru Guvern, dar și pentru evoluția epidemiei de coronavirus din România, pentru că încurcatele hățișuri legislative i-ar putea pune pe români în fața a trei zile de totală libertate, așa cum aveau înainte de apariția pandemiei. Nimeni nu i-ar mai putea opri să iasă din case și să meargă oriunde vor vrea.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunţat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă. Această stare de alertă, însă, nu este deloc clară. Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă. Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de menţine anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Articole Recente

Adaugă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt